Wanneer je ergens naar toe gaat dan heb je vaak van tevoren al gekeken welke route je neemt en hoeveel tijd het kost. Het maakt niet uit of het nu om een afspraak ergens in het land gaat of om een reis om op je vakantiebestemming te komen.

Meestal heb je uitgezocht hoe je het beste van A naar B kunt reizen en dan ook nog graag zonder oponthoud natuurlijk en het liefst zoveel mogelijk over de snelweg want dat schiet lekker op. Ik weet niet hoe het bij jou is, maar vaak zijn er dan onverwachte zaken die ik op mijn route tegenkom, bijvoorbeeld file, wegwerkzaamheden, wijzigingen die mijn navigatiesysteem nog niet kent.

Ik kan er behoorlijk geïrriteerd en gestrest van raken maar de momenten dat ik accepteer wat het is en een alternatieve route neem dan blijf ik niet alleen veel relaxter maar het brengt me vaak in de mooiste omgevingen en de leukste ervaringen.

Hetzelfde geldt ook voor de toekomstplannen die ik heb. Als ik eenmaal weet waar ik naartoe wil en wat mijn doel is, dan wil ik dit ook zo snel mogelijk en liefst zonder obstakels bereiken. Als het dan toch tegen zit raak ik geïrriteerd en soms ook gestrest. Maar op het moment dat ik de irritatie en stress loslaat, open sta voor wat ik tegenkom op deze alternatieve route en geniet van de ervaring dan biedt mij dat een andere kijk op mijn doel met andere invalshoeken en perspectieven. Soms past het precies in het plaatje wat ik voor ogen had en soms leidt het tot een totaal andere benadering waardoor ik een andere manier kies om mijn doel te bereiken. De ene keer lijkt het precies te passen en de andere keer helemaal niet. Maar hé, ervaren wat niet bij je past is minstens zo waardevol. Hoeveel mooie momenten levert dit niet op en hoe “kleur”rijk wordt je reis daar niet van. Uiteindelijk is de reis zelf de bestemming!

Wat doe jij als je je van tevoren uitgestippelde route niet kunt volgen en een andere route moet kiezen, raak je in de stress en blijft je het proberen of stel je je open voor nieuwe ervaringen? Neem jij de tijd om te ontdekken wat de alternatieve route brengt of blijf je op de uitgestippelde route?